Dobânda Promo de 19.9%!

Semnificație emoticoane – Ce sunt și când au apărut?

Semnificație emoticoane - Ce sunt și când au apărut?

Când vine vorba de a ne exprima ideile sau emoțiile într-un mod cât mai creativ, comunicarea cu ajutorul unor emoticoane se dovedește a fi varianta câștigătoare. În prezent, emoticoanele reprezintă o particularitate pentru social media, prin intermediul lor utilizatorii reușind să comunice gânduri și să transmită anumite emoții.

SUMAR

Semnificatie emoticoane – Ce reprezintă ele de fapt?

Care este diferența dintre semnificatie emoticoane și semnificație emoji-uri?

Semnificatie emoticoane – Scurt istoric al cunoscutelor simboluri

Semnificatie emoticoane – Care este avantajul utilizării lor?

Practic, emoticoanele au devenit indispensabile astăzi fiind regăsite în mod frecvent în orice conversație purtată pe rețelele de socializare și nu numai.

Cu toții utilizăm în discuțiile purtate în mediul online celebrele emoticoane, însă puțini dintre noi cunosc povestea lor și maniera în care au fost introduse în universul computerizat.

Semnificație emoticoane – Ce reprezintă ele de fapt?

Emoticoanele sunt folosite de către persoane, atât în cadrul postărilor pe social media, cât și în alcătuirea mesajelor text, indiferent de dispozitivul utilizat. Principalul avantaj este că te ajută să conferi un plus de expresivitate comunicării ce se desfășoară prin intermediul dispozitivelor (indiferent că vorbim de telefoane, tablete sau computere).

Emoji-urile sunt reprezentări grafice ale diferitelor stări, obiecte sau personaje. Numele provine din japoneză din cuvintele desen (e) și literă (moji). Utilizatorul beneficiază de o gamă variată de astfel de simboluri, ele putând fi utilizate pentru a sublinia sau exprima anumite gânduri și emoții. Cu alte cuvinte, astăzi te poți exprima în mediul online și prin intermediul emoticoanelor.

Prima dată, ele au apărut sub forma unor înșiruiri specifice de semne de punctuație. Astfel, creând diferite combinații puteai obține multiple emoticoane ce imitau idei sau emoții resimțite în momentul respectiv  (bună dispoziție 😀, supărare 😠, îngrijorare 😟etc.).

Emoji-urile, adică forma dezvoltată a înșiruirilor de semne de punctuație și cifre, au fost concepute în anul 1999 de către artistul japonez Shigetaka Kurita. Ideea creației a pornit de la dorința lui Kurita de a crea pictograme atractive pentru prognoza meteo. Astfel, în loc de cuvinte care să descrie fenomenele meteorologice, au fost utilizate pentru prima dată în istorie emoji-urile.

Prima colecție de emoji-uri conținea 176 de elemente care înfățișau elemente meteorologice, din trafic, semne zodiacale, fazele lunii și nu numai. Într-o formă îmbunătățită, semnele create de Kurita încă pot fi regăsite în gama de iconițe a fiecărei rețele de socializare.

Care este diferența dintre emoticoane și emoji-uri?

Există tendința de a utiliza ambele cuvinte pentru a desemna pictogramele utilizate în cadrul conversațiilor. Totuși, există o diferență majoră între semnificație emoticoane și semnificație emoji.

Emoticoanele desemnează o înșiruire de simboluri ce alcătuiesc o față, în timp de emoji-urile sunt mici iconițe ce reprezintă obiecte, stări de spirit. Spre deosebire de emoticoane, emoji-urile sunt mult mai specifice și ilustrează în mod exact o gamă variată de elemente: fețe, clădiri, mâncăruri, sporturi, obiecte electronice.

Confundarea lor este atât de comună încât a devenit insesizabilă. Astfel, în exprimarea liberă sunt utilizate ambele denumiri pentru ambele tipuri de simboluri.

Semnificație emoticoane – Scurt istoric al cunoscutelor simboluri

Înainte de apariția emoji-urilor în forma pe care o cunoaștem astăzi, erau utilizate înșiruiri de semne pentru a reda anumite fețe. Scott E. Falman este cel care a creat un cod unic pentru înțelegerea secvențelor de caractere. Ulterior, Kurita le-a transpus sub formă de pictograme, creând astfel emoji-urile.

Inițial, ele au fost utilizate de către DOCOMO (un operator faimos de telefonie mobilă în Japonia). Ulterior, emoji-urile au devenit populare la nivel internațional. Astfel, au fost adoptate de către o multitudine de companii cunoscute. În 2007, încep demersurile pentru includerea simbolurilor în cadrul Google. Ulterior, în 2009, celebra companie Apple implementează emoji-uri.

În 2018, a fost adăugată o gamă de emoji-uri inclusiv pentru diverse minorități. Astfel, noul set de la vremea respectivă cuprindea:

  • Diverse tonuri ale pielii;
  • Cupluri de sexe mixte;
  • Persoane cu dizabilități.

Astăzi, putem trimite emoji-uri de pe orice dispozitiv. De asemenea, lista pusă la dispoziție în prezent este într-o continuă evoluție, fiind adăugate constant pictograme, din ce în ce mai specifice.

În urma ultimei actualizări, conform Emojipedia, cele mai populare la momentul actual sunt:

  • Mâinile în formă de inimă;
  • Inima roșie;
  • Fața care se topește;
  • Fața care se abțină să plângă;
  • Focul;
  • Sclipiciul;
  • Craniul.

De asemenea, utilizarea pictogramelor a căpătat diverse conotații, unele chiar personale pentru anumiți utilizatori. Diversitatea lor permite astăzi chiar crearea unor mesaje complexe fără a mai fi nevoie să redactezi efectiv textul.

Semnificație emoticoane – Care este avantajul utilizării lor?

Spre deosebire de emoji-uri, emoticoanele pot fi create cu ușurință doar din tastatura dispozitivului utilizat. Sunt ideale pentru momentele în care dorești să exprimi anumite stări de spirit, însă își pierd utilitatea când vine vorba de obiecte complexe. Astfel, gama de emoji-uri ne ajută să exprimăm cu o mai mare acuratețe mesajul pe care dorim să-l transmitem.

Desigur, evoluția tehnologiei este cea care a contribuit la popularizarea emoji-urilor. Dacă astăzi ne este ușor să le utilizăm, imaginați-vă cum ar fi fost prin intermediul unor telefoane cu taste.

Totuși, există și anumite excepții în utilizarea celor două. De exemplu, emoticonul ce exprimă râsul este de multe ori preferat în detrimentul emoji-ului care râde cu lacrimi. Nu există o explicație clară a motivului, însă cu siguranță și tu ai observat fenomenul în diverse conversații pe internet!

În cele din urmă, utilizarea se face în funcție de preferințe. Astfel, există persoane care preferă să se limiteze la simple emoticoane și persoane care folosesc înșiruiri de emoji-uri atunci când scriu mesaje.

Rezumat coș 0

Nu ai niciun produs în coș.

Vezi produse

Finalizeaza Comanda